Leestijd: 2 minutenHerfststormschoonmaak, Nog-even-en-de kerstboom-zoekt-weer-een-plekschoonmaak, Kinderen-worden-echt-grootschoonmaak. Elke week kan het raak zijn. Die kriebels gaan alleen weg met poetsen en opruimen. Gezinsuitbreiding, voor jezelf beginnen, verhuizen of verbouwen. De tamtam in onze wijk houdt niets verborgen. Maar nog voor de container aan de weg staat is het online al bekend. Je hebt blijkbaar te veel spullen die in de weg staan. Te goed om weg te gooien, weggeven dus. Hallo Weggeefhoek Stadstuinen!
Nieuwe gebruiker gezocht
De afgelopen twee jaar wisten veel wijkgenoten de Weggeefhoek Stadstuinen Kop van Zuid te vinden. Mariëlle Hage zette de besloten Facebookgroep op: “ .” Misschien was er in het begin nog enige gene. Je vinger opsteken voor een weckfles, suikerpot, dekbedhoes of opstapkrukje? Jazeker. Nu zien al meer dan 150 buren dat er echt van alles voorbijkomt. Je kinderen kunnen huisraad voor de studentenkamer bij elkaar struinen. Elke dag een nieuw boek lezen. En volgend seizoen gewoon andere bloempotten in je tuin. Kinderen alweer uit hun schoenen gegroeid? Volop skates en skeelers te geef. Ergens staat ook nog 1,5 kuub zand te wachten op een nieuwe gebruiker. Spullen komen zelfs al voor een tweede keer voorbij in de hoek. Gebruikt en niet meer nodig? Iemand anders is weer blij. Door de Weggeefhoek verandert je inboedel, leer je nieuwe gezichten in de wijk kennen, maar leer je ook duurzaam met spullen omgaan.
Ruileconomie weer hip door web
We scheiden ons afval en voordat we naar bed gaan halen we de opladers uit het stopcontact. Apparaten en lichten gaan uit. Heel goed, maar we gooien zoveel spullen weg, zo zonde van de grondstoffen. Met onze weggeefhoek zijn we goed op weg. Het delen van spullen en diensten via internet rukt sowieso op. We hebben geen idee wat de buurman allemaal te bieden heeft. Behalve je grasmaaier, boeken en gitaar kun je zelfs je auto en je tuin via ruilsites delen met anderen. Weggeven, delen, ruilen en tweedehands verpatsen vormen een groot aandeel in de economie van de toekomst. Denk niet alleen aan oude dvd’s, maar ook aan leegstaande kantoren, bouwmaterialen, en abstracte zaken als kennis, denkkracht en ervaring. Laten we in onze wijk in ieder geval verdergaan met onze spullen, eindeloos veel spullen. Delen is goedkoper en er worden minder consumptiegoederen geproduceerd.
Pas op, te leuk
Elkaar op een vrolijke manier blij maken met oude spullen. En zo de wegwerpcultuur een halt toe te roepen. Meld je ook aan bij de groep. En als je er zelf wat haalt is het ook leuk wat weg te geven. Pas wel op, het kan verslavend zijn. Haal zelf dus niet te veel in huis, moet je volgende maand wéér opruimen.
Tekst opgenomen in Stads Tuin & Keuken Nieuws van dec 2017