Leestijd: 3 minutenVolop bouwplannen in onze wijk
Wie vanuit ons parkje de Vuurplaat oversteekt ziet sinds kort de huidige Kuip schitteren in de zon. Een nieuwe voetbaltempel staat er voorlopig nog niet. Dichterbij, aan de Laan op Zuid, staat wel het een en ander te gebeuren. Het rooien van het Spoorhavenpark is daarvan een eerste zichtbare stap.
MACHINISTENHOF
In dit Spoorweghavenpark bouwt de ontwikkelaar van project Centree (nieuwe basisschool De Clipper, woningen en AH) woningen rond een afgesloten binnenterrein. In maart werd daarom de begroeiing van het Spoorweghavenpark weggehaald. De 40 drie-en vierlaagse eengezinswoningen, eventueel met werkruimte, krijgen een privétuin. De 22 middeldure huurappartementen, met balkon op het zuiden, zijn samen met de koopwoningen begin 2019 klaar.
REMISEHOF
Maar er gebeurt meer in deze hoek. De komende vier jaar verrijst hier het nieuwbouwproject Remisehof. Drie bouwblokken, met elk 80 tot 90 woningen met een grote binnentuin. Appartementen, eengezinswoningen en luxe herenhuizen. Van die bouwblokken komen dus twee tussen de De Clipper en het veld van HC Feijenoord. De hockeyclub verhuist overigens na de zomer naar het sportcomplex Varkensoord. Eén woonblok komt aan de overkant, op de plek van de oude RET-tramremise. Het Remisehof zal uiteindelijk bestaan uit 113 koopwoningen en 137 vrije-sectorhuurwoningen. De bouw van de eerste woningen begint in 2018, met oplevering eind 2019, begin 2020.
HUIS OP ZUID
Het Huis op Zuid is een nieuw multifunctioneel gebouw met ruimte voor een zwembad, sporthal, basisschool ‘Nelson Mandela’ en kleinere vrije-sectorappartementen. Dit nieuwe complex, gepland aan de Laan op Zuid tussen de Brede Hilledijk en de Paul Krügerstraat, heeft een sleutelfunctie in het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid. NPRZ is een gezamenlijk programma waarin rijksoverheid, gemeente Rotterdam, onderwijs- en zorginstellingen, woningcorporaties en bedrijfsleven de handen ineen hebben geslagen. Het richt zich vooral op het wegwerken van achterstanden bij bewoners en op het verbeteren van het leven op Zuid.
Sporthal en zwembad
De nieuwe sporthal (met horeca) kan worden opgedeeld in drie gymzalen. Beschikbaar voor alle basisscholen in de buurt. ‘s Avonds en ‘s weekends zullen er sportverenigingen actief zijn. De hal wordt zo groot dat vrijwel alle zaalsporten op wedstrijdniveau terecht kunnen. De nieuwe ruimte is ter vervanging van de huidige Afrikaanderhal. Het nieuwe 25-meterbad en het instructiebad in het Huis op Zuid nemen de functie over van het huidige Afrikaanderbad, dat door zijn leeftijd aan vervanging toe was. Natuurlijk sluit het oude zwembad pas als het nieuwe zwembad klaar is.
Winkels en appartementen
Op de begane grond van het Huis van Zuid komt ruimte voor winkels. De route vanaf de Vuurplaat over de Paul Krugerstraat naar de Afrikaandermarkt wordt hierdoor aantrekkelijker. Bovenop het gebouw, aan de kant van de Brede Hilledijk, komen tientallen appartementen. Met een fantastisch uitzicht over de Kop van Zuid!
OVERMAAS
Op het terrein tussen de Laan op Zuid en Hilledijk start in 2018 de bouw van een kleinschalig buurtje van 100 gevarieerde koopwoningen. In een heel andere vorm. Toekomstige bewoners, vooral gezinnen, bouwen samen met de architect hun eigen stadswoning. Samen met de buren bepalen ze niet alleen hun droomhuis maar ook hoe de gemeenschappelijke ruimten en woonomgeving er uit gaan zien.
Overmaas is een resultaat van de crisistijd. Een paar jaar geleden waren architecten actief op zoek naar werk. Bij gebrek aan bouwprojecten klopten ze aan bij de gemeente om dan maar zelf iets te ontwikkelen. Het vergde veel overleg, maar nu mogen verschillende architectenbureaus aan de slag op het braakliggende stuk grond. De inschrijving is al begonnen.
Samenbouw
De ‘zelfbouwprojecten’ groeien in Rotterdam. Bekend zijn de vele kluswoningen. Maar ook nieuwbouwprojecten waarbij mensen zelf hun huis kunnen bouwen, zoals op de Müllerpier en in De Esch. Nu ook bij ons om de hoek. Een betere naam is eigenlijk ‘samenbouw’. De architect schetst een basisplan en blijft betrokken, zij aan de zij met de toekomstige bewoners. Benieuwd wat hier over een tijdje verschijnt.
De wens om de Kop van Zuid en de naastgelegen Afrikaanderwijk meer in elkaar te laten overlopen leeft al lang. Het zijn nu nog steeds twee verschillende wijken. De gemeente wil met deze plannen het gebied sterker en mooier maken. Deze nieuwe bouwprojecten bieden kansen aan mensen uit de wijk die toe zijn aan een nieuwe woning. Ook is er ruimte voor kleine ondernemers, want die zijn er in de Afrikaanderwijk veel.. De locaties zijn trouwens onderdeel van de wijk Parkstad waarvoor onze buurtgenoot Jeroen Ruitenbeek met Palmbout Urban Landscapes al jaren geleden het stedenbouwkundig plan ontwierp.
Bewerking van de tekst is opgenomen in het Stads Tuin & Keuken Nieuws april 2017