Leestijd: 2 minutenTechniek en wetenschapsmuseum in de CKV Gids
Het Continium Discovery Center: jong geleerd is oud gedaan
De moderne wereld van bèta en technologie bepaalt ons dagelijks leven. Het is dan ook slim om scholieren meer met techniek in aanraking te brengen. Techniek helpt jongeren om die wereld om hen heen beter te begrijpen. Maar het doet ook een beroep op hun nieuwsgierigheid en creativiteit en ze leren te reflecteren en verbanden te leggen. Wetenschap en techniek daagt jongeren uit te onderzoeken en oplossingen te bedenken voor praktische zaken. Het Continium Discovery Center, is een interactief centrum over industrie, wetenschap en techniek. In het kader van de CKV-lessen is het Techniek en Wetenschapsmuseum een prima locatie om met de VO-bovenbouw een dagje op ontdekkingstocht te gaan.
Continium
De wereld waarin wij leven hebben we voor een groot deel ook zelf gemaakt. De verschillende stations van het Continium, de Experiment Zone bijvoorbeeld, nodigen de leerlingen uit zelf te experimenteren met de toegepaste wetenschap en technologie. Fenomenen als luchtdruk, erfelijkheid en waterkracht worden duidelijk door er zelf mee aan de slag te gaan.
Tot eind 2016 is de Expositie SMART-phone! te bezichtigen. De leerlingen zien wetenschappelijke principes die handig zijn voor de werking van hun eigen smartphone. Ze ervaren en onderzoeken zelf hoe deze basisregels werken, variërend van een Rubens-Tube om geluidsgolven weer te geven tot het maken van een eigen ringtone. Ze kunnen de expo bekijken via een App, die als gids werkt.
Workshops
Naast het bezoek aan vaste- en wisseltentoonstellingen van Continium, zijn in het Techniek en Wetenschapsmuseum ook workshops te volgen. Bijvoorbeeld de workshop Bruggenbouw: leerlingen gaan in teams al onderzoekend en ontwerpend een zo stevig mogelijke brug bouwen, die ze daarna op draagkracht testen. Bij Spaceproof leren ze meer over het leven in de ruimte, door te experimenteren met zwaartekracht en een robotarm. Ze bouwen een maanlander en laten een rauw ei landen van 5 meter hoogte. Volgen ze Amazing Bamboo, dan gaan ze aan de slag met post-elastieken. Ze creëren een zo hoog mogelijke toren van bamboestokken, die natuurlijk wel stabiel moet zijn en zonder “hulp” kan blijven staan. En dan is er ook nog Brainbattle: er zit wiskunde in muziek! Wat heeft Escher met wiskunde te maken? Wat is de gulden snede? Enkele aspecten van deze workshop, waarbij de leerling pas na afloop erachter komt dat dit allemaal over wiskunde gaat.
Cube design museum
Cube is een museum over design, ontwerp en ontwikkeling en laat zien wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van een functioneel design object. In Living Labs, waar studenten van diverse opleidingen stage lopen en samen met ontwerpers aan producten werken, kunnen de leerlingen meehelpen met creëren.
Columbus Earth Theater
In Columbus, een filmtheater in een bolvormig gebouw, draait dit schooljaar de film-experience “Earth”, een kijk op onze aardbol vanuit de ruimte. Of “Zwart”, hierin duiken leerlingen onder de Limburgse aardbodem, in de verborgen wereld van de mijnwerker.
Jong geleerd is oud gedaan
Kinderen en jongeren stellen vragen die volwassenen al lang vergeten zijn. En ze proberen dingen uit. Niet alles werkt de eerste keer, dus ze blijven proberen, denken na en zoeken op. Die aangeboren nieuwsgierigheid moeten we niet alleen vasthouden, maar ook blijven aanmoedigen. Het bezoeken van een Techniek en Wetenschapsmuseum helpt dan ook mee bij het ontwikkelen van deze talenten die in elk beroep van pas komen, niet alleen in de bèta hoek. Beroepen die misschien nog wel eerst bedacht moeten worden. Wie had dertig jaar geleden begrepen wat een webdesigner doet?