De Rotterdamse Munt, niet alleen voor chefkoks en foodies

The estimated reading time for this post is 167 seconds

De Rotterdamse Munt gaat verhuizen! Deze zomer maken ze de sprong van de huidige tijdelijke locatie aan de Laan op Zuid naar een nieuwe permanente locatie in de buurt, de Rosestraat.

 

 

 

 

De Rotterdamse Munt is een geurige en kleurige oase aan de verder stenige Laan op Zuid. Dat het hier om een tuin gaat, kan geen Stadstuinder zijn ontgaan; meer dan 100 soorten kruiden en eetbare bloemen. Maar wat doen al die mensen daar toch? De tuin ligt als een schakel tussen de Afrikaanderwijk en de Kop van Zuid, twee verschillende werelden, en heeft een belangrijke sociale functie. Na de aanleg in 2014 startten buurtgenoten verschillende activiteiten in deze Stadskruidentuin. En inmiddels is iedereen welkom om te wandelen & winkelen, plukken & proeven en ontdekken & leren. De tuin is bijvoorbeeld een laagdrempelige werk- en leerplek voor jongeren en volwassenen. Maar je kan er ook terecht voor kinderfeestjes, korte kruidenworkshops en bezoekjes met schoolkinderen.

Nog meer groen in de stad

De grootste stadsboerderij van Nederland ligt in een Rotterdams havengebied, Uit je Eigen Stad. In het voormalige zwembad Tropicana zit RotterZwam, een heuse kwekerij van oesterzwammen. Zelfs in het centrum worden volop groente, kruiden en fruit verbouwd, zoals bij de DakAkker op het kantoorgebouw Schieblock. Allemaal uitwerkingen van Stadslandbouw, op steeds meer plekken krijgt het vormt, in allerlei steden. Ook de initiatiefnemers van Rotterdamse Munt zagen dat er veel behoefte is aan ecologische, gezonde buitenruimte. En veel mensen waarderen die groene en levendige openbare tuinen, dicht bij huis. De biologisch geteelde kruiden van de Stadskruidentuin zijn dan ook in alle uithoeken van Rotterdam te verkrijgen, onder meer door Rechtstreex.

Rechtstreex van de boer

Rechtstreex, ondernemer in de Fenix Food Factory op Katendrecht, is opgericht vanuit een overtuiging dat de voedselvoorziening van nu anders kan. Persoonlijker en met meer beleving. Daarom kopen ze hun producten direct in bij de lokale boer, zonder tussenschakels in de keten. Zo weet jij als koper weer waar je eten vandaan komt en wie het gemaakt heeft en krijgt de boer een goede prijs voor zijn product. Je kunt het heel eenvoudig de hele week door online bestellen. En je aardbeienijs, paté, schapenkaas, Jordy’s cheesecake of Oerkomkommer haal je op woensdag lekker zelf af bij de Rotterdamse Munt. Zij zijn een van de vele wijkchefs die de bestellingen verzamelen en doorzetten naar de boeren en telers. Zij leveren trouwens weer kruiden aan Rechtstreex, om te gebruiken èn te verkopen. De Stadskruidentuin is ook voor veel chefkoks en hobbykoks erg interessant. Maar die komen natuurlijk zelf langs om kruiden te plukken.

Terras en winkel

Als je zelf veel kookt met kruiden kun je ook een kruidenabonnement kiezen. Niet veel tijd? Ze plukken het ook nog voor je! Of stap de winkel in voor het Rotterdams Stadskookboek, kruidenzout, venkelazijn of een verse soep. Ontmoet andere stadstuinders of geniet alleen van alle kleuren en geuren; Het Muntterras is woensdag t/m zaterdag open voor een kop kruidenthee en gebak. Op vrijdag en zaterdag is er zelfs een kleine lunchkaart. Bij mooi weer kun je buiten zitten op het kleine terras in de tuin en anders verkas je naar de kleine kas. De Rotterdamse Munt, een heerlijke locatie voor iets lekkers dat lokaal en biologisch is, in het groen èn Rotterdams.

verschenen in de Stads Tuin & Keukenkrant voor de wijk Stadstuinen sept 2016 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *