Leestijd: 3 minuten
Jongeren met multi-problemen in Rotterdam onder de loep.
‘Eerder ingrijpen en strakkere begeleiding naar een interventie als De Nieuwe Kans kunnen multi-problemen bij jonge mannen voorkomen.’ Dit blijkt uit het Hersen-, Effect- en Trajectonderzoek (H.E.T.) van de Academische Werkplaats bij De Nieuwe Kans. Uitgevoerd onder 696 jongvolwassen mannen. Onderzocht door promovendi Laura van Duin, Josja Zijlmans en Marie-Jolette Luijks van het VUmc. En onder begeleiding van Prof. Dr. Theo Doreleijers en Prof. Dr. Arne Popma en gefinancierd door Stichting De Verre Bergen. De resultaten over jongeren met multi-problemenzijn donderdag 16 mei gepresenteerd tijdens het symposium Hoezo Moeilijke Gasten?! in Skateland Rotterdam.
Interviews betrokkenen Academische Werkplaats
Ik mocht naast de promovendi ook de initiatiefnemers van het eerste uur bij de Academische Werkplaats en De Nieuwe Kans interviewen. Verder sprak ik ook de stuwende krachten bij financierder Stichting De Verre Bergen. Deze interviews met betrokkenen, met foto’s van Raymond de Vries, resultaten van het onderzoek en beeldende achtergrondinfo over deze jongeren met multi-problemen zijn gepresenteerd in het magazine Gast! en tijdens het symposium aangeboden aan wethouder Judith Bokhove (Jeugd).
Download hier het magazine Gast!
Wetenschap, beleid en praktijk
Een blik op vijf jaar training en zorg voor multiprobleem jongvolwassenen en verslag van het H.E.T. onderzoek naar de werkzaamheid van De Nieuwe Kans en andere interventies. Wetenschap, beleid en praktijk.
De volgende teksten zijn grotendeels afkomstig uit het symposiumverslag van De Verre Bergen:
Symposium over jongeren met multi-problemen druk bezocht
…meer dan 300 geïnteresseerden die onder meer werkzaam zijn bij de gemeente, de politie, het welzijnswerk, de jeugdzorg, de GGZ en overige instanties die met multi-probleemjongeren zijn begaan. Zij zagen bijvoorbeeld de resultaten in een animatiefilmpje en kregen college van hoofdonderzoeker en kinderpsychiater Arne Popma. Maar ze luisterden ook naar de talkshow met onder andere AD-columniste Carrie, prof.dr. Theo Doreleijers en deelnemer Christopher en discussieerden over mogelijke oplossingen om multi-probleemjongeren beter te helpen. In de middag waren er workshops. Het symposium werd gepresenteerd door Marianne van den Anker en Sander de Kramer…
Hobbels in het systeem voor multi-probleem jongeren
foto afkomstig Stichting De Verre Bergen
Het onderzoek laat daarnaast onder meer zien dat van de probleemjongens die bij de gemeente een uitkering aanvragen, slechts een derde daadwerkelijk begint met een interventieprogramma. De helft maakt het programma daadwerkelijk af.
De oorzaak van de uitval ligt bij de hobbels in het systeem. Bij een aanvraag voor een bijstandsuitkering krijgen jongvolwassenen, zoals wettelijk bepaald, de opdracht om gedurende vier weken zelf werk of een opleiding te vinden én hun administratie op orde te hebben. Het gevolg daarvan is dat van die jongeren met multi-problematiek 37 procent niet terugkeert na het verstrijken van deze zoekperiode.
Het is daarom belangrijk dat meer jongeren naar interventies als De Nieuwe Kans gaan, omdat die bewezen effectief zijn.
Verhalen achter de cijfers
“Met dit symposium geven wij kennis terug aan de stad,” zei onderzoeksmanager Boonstra van Stichting De verre Bergen. “Dat is de taak van een onafhankelijke filantropische organisatie als De Verre Bergen. Het is aan de stad en de verantwoordelijke ambtenaren en instellingen wat ze met deze kennis gaan doen.” Boonstra riep daarbij op om vooral ook naar de verhalen achter de cijfers te kijken. “Er is veel ellende bij kinderen en jongeren in Rotterdam. Dat moeten we voelen als we naar deze resultaten kijken. Het is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.”
Bekijk hier ook de verhalen van Miquel, Christopher en George.
Het Onderzoek naar jongeren met multi-problemen in de pers
Veel te weinig probleemjongeren krijgen hulp (terwijl die hulp wel helpt) (AD Rotterdams Dagblad)
Chris verliet het slechte pad: ‘Op mijn 30ste wil ik mijn leven op orde hebben’ (AD Rotterdam Dagblad)
Jongerenloket wil werkloze jongeren niet een maand laten modderen voor ze bijstand krijgen (AD Rotterdams Dagblad)
Carrie: ‘Utrecht en Amsterdam hebben die rotmaand allang afgeschaft. Nu wij nog’ (AD Rotterdams Dagblad)
Lees hier eveneens verder in het artikel over H.E.T. onderzoek.