Leestijd: 3 minutenJe kan er zo de lucht mee in volgens de Chinese dronebouwer van de ‘Ehang 184’. De levensgrote drone werd geïntroduceerd tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Oké, het kost 270.000 euro en er zit helaas nog geen goedkeuring op. Maar het is wel grappig om te zien dat de eerste echte stappen gezet worden op het gebied van drones voor personenvervoer. Kan de mens toch zèlf een beetje vliegen, iets wat we altijd al willen!

FX-1 Angel (Ben Foster) takes flight.
Het zou nog mooier zijn als we de grenzen van de menselijkheid nog een beetje verder kunnen oprekken. Wetenschappers, waaronder SURF, zijn al tijden bezig met het koppelen van neurale verbindingen in de hersenen aan een drone. Aan een iets kleinere versie weliswaar, maar wat niet is, kan nog komen. Dan kunnen we zelf de manier waarop de drone beweegt via onze hersenen beïnvloeden, we kunnen dan zelf vliegen dus. Heeft die drone dan over een tijdje een plek in de evolutieleer te pakken? Komt er een bionische mens met de mogelijkheid om te vliegen? De toekomst zal het ons leren?
Mens wil Vliegen
Van drone naar vliegende robot naar bionisch vliegende mens, waar hoort het dan thuis in de stamboom van het leven? De drone is vernoemd naar het zoemende geluid dat hij maakt. Drone is Engels voor dar, de mannelijk bij. Maar hij past niet bij de insekten. Grotere kans dat hij dus bij de gewervelde dieren hoort. Dat zijn namelijk dieren met hersenen èn een ruggenmerg die wat meer intelligentie bezitten. En sommige gewervelden kunnen vliegen! In het Juratijdperk, 150 miljoen jaar geleden, slofte de dinosaurus gewoon rond op het land. De ammoniet zwom een beetje in het water rond. Maar de Pterosauriër fladderde met metershoge vleugels door het luchtruim! Rond diezelfde tijd leefde ook de eerste oervogel, archaaeopteryx. Daarna volgde ook de rest, van putter tot pelikaan en van struis (ja, die kon vroeger vliegen) tot specht. De zoogdieren konden niet achter blijven natuurlijk; de vleermuizen waren de eerste. En de mens zag dat alles aan en was jaloers. De mens wilde ook gaan vliegen!
Icarus
Daedalus, de geniale architect, bouwer van het Labyrint voor koning Minos van Kreta, werd volgens de Griekse mythologie gevangengehouden door de koning omdat hij Theseus en Ariadne hielp ontsnappen. Samen met zijn zoon Icarus ontvluchtte hij Kreta met vleugels van arendsveren die met stevige was op een raamwerk zaten. Op een vroege ochtend ontsnapten zij en vlogen weg. Icarus kreeg zoveel plezier in het vliegen dat hij hoger en hoger steeg en – ondanks de waarschuwing van zijn vader – te dicht bij de zon kwam. Daardoor smolt de was die de veren bij elkaar hield en stortte Icarus jammerlijk in de zee die later zijn naam kreeg: de Icarische Zee (nu de Zee van Kreta).
Leonardo da Vinci
Een volgende met een fascinatie voor vliegen was Leonardo da Vinci, uitvinder van de helikopter. Zijn uitvindingen waren zijn tijd ver vooruit. Hij liet het in 1493 dan ook bij een ontwerptekening en zette het echte vliegen uit zijn hoofd. Het duurde nog 350 jaar voordat men zijn denkbeelden begreep en verbeterde. Daarna kwamen eerst de gebroeders Montgolfier die de luchtballon uitvonden (in Frankrijk heet het nog steeds een montgolfière), en vervolgens de echte vliegtuigjes van de gebroeders Wright, Charles Lindbergh en Anthonie Fokker. We vliegen nu dus wel, maar nog steeds niet zelf natuurlijk.
Bionische mens
Was de man van zes miljoen in de jaren zeventig nog sciencefiction, de evolutie is intussen zo ver gevorderd dat de mens voor een deel echt bionisch is geworden; roestvrijstalen heupgewrichten, pacemakers en een kunsthartklep. Onze ogen en oren spelen vals met verrekijkers, microscopen, infraroodsensoren, satelliet-fotografie en afluistermicrofoontjes. Maar zelfstandig vliegen? Nog steeds niet. Al gaat de toepassing van de drone daar dus mogelijk verandering in brengen. Als het echt moet kun je die hersens trouwens vervangen door een computerchip, dat hart door een batterij, en die zintuigen door een camera en een goede microfoon. Zet er dan een paar vleugels aan of een aantal hefschroeven en de drone is geëvolueerd. De drone is de bionische mens zonder ledematen, maar met zintuigen, een accu en een paar propellers. Zo is de drone de mens van de toekomst. Met alle risico’s van dien. Dat het dan ook de verkeerde kant kan uitgaan lezen we in nieuwsberichten en zien we sciencefictionfilms zoals Terminator. Drones met een eigen leven en eigen verlangens. Vooralsnog dromen we nog gewoon even verder over de eeuwenlange verlangens van de mens die wil vliegen.
Bronnen:
SURF is de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland.
kennislink.nl
https://nl.wikipedia.org/wiki/Daedalus_(mythologie)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_luchtvaart
https://hplusbiopolitics.wordpress.com/2008/04/01/why-cant-i-have-wings/ (Foto)
Gepubliceerd op 4 maart 2016 bij POPWetenschap