Better Call Saul 4… Niet de bestemming, maar de weg ernaartoe.

The estimated reading time for this post is 158 seconds

Tijd voor een update van Better Call Saul. Ook de vierde serie van Better Call Saul is weer een briljantje. De spanning zit hem niet in de bestemming. Het zit hem in de weg ernaartoe.

Jimmy McGill en zijn alter ego liggen op ramkoers. De manier waarop de onvermijdelijke frontale botsing tot stand zal komen blijft onzeker. Better Call Saul verrast constant door plotwendingen en ontwikkelingen in het verhaal. En met de manier waarop dat verhaal verteld wordt.

Geperfectioneerde stijlelementen

Lange, woordeloze shots of montages van personages die schijnbaar alledaagse dingen doen of bespreken. Ook de procedures die komen kijken bij een leven in de criminaliteit worden breed uitgemeten. En er zijn natuurlijk plotselinge, intense geweldsuitbarstingen. Better Call Saul heeft deze stijlelementen drie seizoenen lang kunnen perfectioneren en beheerst ze nu tot in de puntjes. Indrukwekkend om een serie te volgen die op de toppen van zijn kunnen opereert. Kom maar snel met serie 5.

***

Inmiddels is alweer een nieuw seizoen van Better Call Saul begonnen. Maar in het derde jaar van Better Call Saul, de prequel van Breaking Bad, is hij nog steeds Slippin’ Jimmy, een charlatan met een goed hart.

Serie 2 was al geweldig. Wat had ik toen te melden?

Een ijverige fan legde in april de titels van de afleveringen van het tweede seizoen naast elkaar en kraakte de code. Hij deed een geweldige ontdekking: een van de beruchtste personages keert terug! Een subtiele hint in de seizoensfinale gaf het eigenlijk al weg. Hieronder mijn aansporing om de tweede serie ‘Better Call Saul’ te bekijken. Je bent gewaarschuwd….stoppen is niet mogelijk.

Bye Bye Jimmy, hello Saul

Hij is terug, Jimmy McGill. Op weg om de moreel corrupte en manipulatieve Saul Goodman te worden. We starten seizoen 2 met een dromerige zwart-witscène. Het lijkt een flashback, maar het is een flashforward; Jimmy als kalende en besnorde donut-verkoper. En de echte fans weten meer. Dit is niet Jimmy maar Saul, op de vlucht na de gebeurtenissen van Breaking Bad.

Bing-watching, geen ontkomen aan

Hoe was het ook al weer. Better Call Saul draait om de figuur Saul Goodman die zeven jaar later de wereld in stapt van Walter White. De terminaal zieke scheikundeleraar die in Breaking Bad in een drugsbaron verandert. Maar de louche Saul was ooit de lozer Jimmy McGill. En deze metamorfose gaat tergend langzaam, maar zonder dat het verveelt. Want Better Call Saul is ook als prequel nog steeds een genot om naar te kijken. De dialogen zijn scherp en realistisch. Soms is bijna niet te volgen waar de gesprekken over gaan. Maar dat is verkwikkend in het huidige televisielandschap waar de kijker vaak alles uitgelegd krijgt. En niet alleen in de dialogen blinkt deze serie uit. Het subtiele camerawerk valt weer op. De sulligheid van Jimmy, vaak extra geaccentueerd, versterkt het absurdisme dat uit bijna iedere scène spreekt. De beelden zijn, zoals we ook al gewend waren van Breaking Bad, weer prachtig. Een warme, pastelkleurige deken lijkt heel New Mexico te bedekken, waaronder ook Jimmy’s vaalgele auto, een echt icoon. In dit tweede seizoen Better Call Saul ontkom je echt niet meer aan binge-watching. Stoppen na één aflevering is niet mogelijk!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *