Leestijd: 2 minutenKinderen gebruiken hun mobiele telefoon de hele dag. Tot hun beltegoed op is. Dan kunnen ze naar een telefooncel gaan en vandaar vragen om teruggebeld te worden op hun mobieltje. Dat kost ze maar 20 cent. Goed plan toch? Jammer alleen dat er bijna geen telefooncel meer te bekennen is in het Nederlandse straatbeeld. In ieder geval niet die mooie klassieke, die zijn nog maar op één hand te tellen. Wel zijn er nog ongeveer 250 telefoons weggewerkt in reclamezuilen, maar die vallen minder op.
Van 20.000 naar praktisch verdwenen
De allereerste telefooncel verscheen in 1931 in Amsterdam. En op het hoogtepunt, de jaren ’70, hadden we er in heel Nederland 20.000 staan. Vanaf toen ging het bergafwaarts, mensen kregen een eigen vaste thuislijn. Tot 2008 stond trouwens in de wet dat er per 5.000 inwoners een telefooncel beschikbaar móest zijn. Door mobiel internet en mobiel bellen is dát natuurlijk overbodig geworden. Eigenlijk heeft de telefooncel het dus nog best lang volgehouden. Maar nu zijn ze dus praktisch verdwenen. En daarmee brengen we wel Dr. Who flink in de problemen. Om van Superman maar te zwijgen…
Groene ondernemers met rode cabines
Niet iedereen zal die goede ouwe groene telefooncel missen, misschien moet je je kinderen zelfs nog wel uitleggen waar ze voor dienen. Maar in Londen is dat anders. Daar is de rode telefooncel nog steeds karakteristiek voor het straatbeeld. In het digitale tijdperk waarin we leven heeft deze Engelse trots zijn charme dan ook niet verloren. Zijn functie, net als bij ons, helaas wel. Maar dáár is wat op bedacht. Een aantal ‘groene ondernemers’ ging namelijk op zoek naar een níeuwe functie. De rode cabines worden nu in een groen jasje gestoken en voorzien van oplaadpunten voor je mobiele telefoon, tablet of laptop. En zie daar, de Solarbox: een telefooncel inclusief zonnepaneel. Binnenin die cabine is geen telefoon te zien, maar wel vier stopcontacten. Londenaars krijgen zo de mogelijkheid buiten op straat hun telefoon gratis op te laden. De kosten verdienen ze terug door advertentieruimte in de cellen te verkopen.
Museumstuk
Maar bij ons zijn die mooie authentieke telefooncellen nu dus een zeldzaamheid. Begin jaren dertig ontwierpen Brinkman & Van der Vlugt in opdracht van de PTT misschien wel de mooiste. Gelukkig is bij Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam deze telefooncel als onderdeel van een tentoonstelling over het Nieuwe Bouwen al lang geleden een echt museumstuk geworden. En dus nog steeds te bewonderen! Bellen kan je d’r niet meer mee, maar met de gratis wifi van het museum kan je nog steeds je bericht versturen zonder beltegoed!